Wednesday 23 October 2013

Waarom de russen wodka drinken in plaats van bier (in Siberie)

klik hier voor het filmpje Het bier bevriest in het flesje, dat zal met wodka niet zo snel gebeuren.

6 comments:

  1. Er is echter een Duitser die, bij zo'n "recensie", beweerde dat Kaliskaya wèl bevroor, en dus geen 37% was...

    ReplyDelete
  2. Door alcohol toe te voegen aan water daalt het vriespunt van de oplossing. In dit tabelletje kun je zien dat water met 30% alcohol bij -15C bevriest en water met 40% alcohol bij -23. Als het vriesvak van die Duitser dus rond de -20 was kan 37% alcohol bevriezen.

    Ethanol (vol.%) 0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100
    Temperatuur (C) 0 -4 -9 -15 -23 -32 -37 -48 -59 -73 -115

    Gegevens uit "The Engineering Toolbox", afgerond naar hele getallen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mijn houding t/o wodka is toch meer die van Ramses Shaffy

      Delete
  3. Dus we moeten in Siberie wel pure alcohol meenemen, anders barst de fles!!!

    ReplyDelete
  4. Ik denk dat een echte Rus niet kan kiezen tussen wodka en bier. Er wordt wodka met bier gedronken - "ёрш" is de naam van het mengsel.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ёрш - dat lijkt stèrk op het geluid van een eland... ;)

      Delete