Door alcohol toe te voegen aan water daalt het vriespunt van de oplossing. In dit tabelletje kun je zien dat water met 30% alcohol bij -15C bevriest en water met 40% alcohol bij -23. Als het vriesvak van die Duitser dus rond de -20 was kan 37% alcohol bevriezen.
Er is echter een Duitser die, bij zo'n "recensie", beweerde dat Kaliskaya wèl bevroor, en dus geen 37% was...
ReplyDeleteDoor alcohol toe te voegen aan water daalt het vriespunt van de oplossing. In dit tabelletje kun je zien dat water met 30% alcohol bij -15C bevriest en water met 40% alcohol bij -23. Als het vriesvak van die Duitser dus rond de -20 was kan 37% alcohol bevriezen.
ReplyDeleteEthanol (vol.%) 0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100
Temperatuur (C) 0 -4 -9 -15 -23 -32 -37 -48 -59 -73 -115
Gegevens uit "The Engineering Toolbox", afgerond naar hele getallen.
Mijn houding t/o wodka is toch meer die van Ramses Shaffy
DeleteDus we moeten in Siberie wel pure alcohol meenemen, anders barst de fles!!!
ReplyDeleteIk denk dat een echte Rus niet kan kiezen tussen wodka en bier. Er wordt wodka met bier gedronken - "ёрш" is de naam van het mengsel.
ReplyDeleteЁрш - dat lijkt stèrk op het geluid van een eland... ;)
Delete